top of page
  • Szerző képeJudit

Hogyan is tud fájdalommentes lenni egy szülés? 1. rész

Frissítve: 2018. okt. 7.



Gyerekként meglestük a vemhes cicánkat. Szülés előtt kinézett magának egy rejtekhelyet, ahol zavartalanul hozhatja világra kölykeit. Kicsi, meleg helyet keresett, távol az erős zajtól és fénytől. Csendben, magában vajúdott.


Miért nem fáj az állatoknak egy szülés, mikor mi emberek extrém kínokat kötünk hozzá?


A vajúdás és a szülés leegyszerűsítve két fő hormon tánca az oxitociné és az adrenaliné. Ösztönösen alkalmazza az ember is az „üss vagy fuss” törvényét, mikor veszélyben érzi magát és adrenalin termelődik a szervezetében. Gyorsabban ver a szíve, kiélesedik a látása, hallása, hogy így megmeneküljön a vélt vagy valós veszély elől. Hasonlóan a cicánkhoz, akinél a vajúdás is leállt, ha rátalaláltunk és megzavartuk.


Mikor azonban biztonságban érzi magát, ellazul, megnyugszik és oxitocin, boldogsághormon szabadul fel szervezetében. Ez a természetes oxitocin, szöges ellentétben a mesterséges társával, segít ellazulni és ebben az állapotban könnyedén dolgozik a méh és születik meg a baba. A felszabaduló endorfin pedig fájdalomcsillapító hatású.


Az oxitocin és az adrenalin egyszerre sosincs jelen: vagy egyik vagy másik érvényesül.


Mi kell ahhoz, hogy a boldogsághormon szabaduljon fel?


Biztonság:Egy kicsi biztonságos helyiség, szinte rejtekhely- ugyan ki kivánja a fájdalmát színpadon megélni?

Félhomály és zavaró zajoktól mentes környezet: Hiányában a figyelem túlságosan kifele irányul.

Kevés és bizalmi körbe tartozó emberek jelenléte:Segítők, akik láthatatlanok és mégis ott vannak, ha szükség lenne rájuk.


Ugye milyen egyszerű?

 

54 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page